Dingen die je moet weten over de anticonceptiepil.

De anticonceptiepil is een pil die vaak wordt geslikt door vrouwen van alle leeftijden. Toch vind ik dat we er te weinig voorlichting over krijgen en we dit al gauw slikken zonder ons erin te verdiepen. Vandaar dat ik eens op onderzoek ben gegaan en heb gekeken wat het nou met je doet, feitjes, fabels en de bijwerkingen.

Feitjes en fabels.

Fabels

-De pil doorslikken is slecht voor je. Je kunt de pil prima blijven doorslikken. Wanneer je de pil doorslikt, blijft het baarmoederslijmvlies dun, dus dan valt er niets te menstrueren. Heb je last van doorbraakbloedingen? Dan is het aan te raden om soms een stopweek in te lassen.

-De pil is slecht voor je. De pil verhoogt inderdaad het risico op trombose, maar dit is een heel erg klein verschil. Dat de pil op langere termijn borst- of eierstokkanker kan veroorzaken is ook nooit bewezen. Je kan dus gerust de pil gebruiken als anticonceptiemiddel.

Feiten

-Door overgeven en diarree werkt de pil minder. Over het algemeen is de pil drie uur na innemen, opgenomen in het lichaam. Als je hiervoor dus moet overgeven, kan je hem dus nog uitspugen en werkt hij niet. Het is dan verstandig om nog een pil te nemen. Ook als je langer dan drie dagen diarree hebt, is het aan te raden om extra anticonceptie te gebruiken, zoals condooms.

-Je kan alsnog zwanger worden. Helaas is er nog geen anticonceptiemiddel uitgevonden dat 100% beschermd. Maar de anticonceptiepil is wel ruim 99% zeker! Daarom is dit ook een van de meest veilige opties. Toch is het altijd mogelijk dat je een tijdelijke hormoonverandering hebt, waardoor de pil een aantal dagen minder goed wordt opgenomen door je lichaam. Let dus altijd goed op of je de pil goed slikt en rond dezelfde tijd. Bij twijfel kan je altijd jouw apotheek of huisarts bellen om na te vragen of je een morning-afterpil nodig hebt. Ook kan je een condoom gebruiken als je het gevoel hebt dat je lichaam de anticonceptiepil niet goed opneemt.

Bijwerkingen

Als je de pil slikt betekent het niet dat je van alle bijwerkingen last zult krijgen. Het kan zijn dat je helemaal geen bijwerkingen ervaart of juist heel veel. Bij elk persoon is dit anders.

Hoofdpijn

Het kan zijn dat vooral als je net begint met de pil je veel hoofdpijn ervaart. Als je lichaam eenmaal gewend is aan de pil zou dit voor een groot deel overgaan. Toch zul je altijd gevoeliger zijn voor hoofdpijn. Dit komt door dat de pil ervoor zorgt dat je een lagere oestrogeenspiegel hebt. Merk je dat je hier veel last van hebt, kun je een lagere pildosering vragen.

Misselijkheid

Zeker in het begin zorgt de pil voor een misselijk en opgeblazen gevoel. Bij de meeste vrouwen gaat dit na een tijdje weg, maar sommige meiden houden hier last van. Het helpt om de pil tijdens het eten in te nemen, zo houd je de misselijkheid tegen. Gaat het zo nog niet weg? Raadpleeg dan je huisarts over de mogelijkheden.

Groei

De vrouwelijke hormonen in de pil zorgen voor een snellere groei van het haar, nagels en botten. De pil manipuleert namelijk de hormoonniveaus waardoor het haar sneller groeit en in beter conditie is.

Zuivere huid

Acne wordt veroorzaakt door mannelijke hormonen en de vrouwelijke hormonen in de pil zorgen daarom voor een zuivere huid. De Diane-35 pil wordt vaak aangeraden tegen acne, dit vermindert de talgproductie. Welke pil het beste is voor jouw huid is erg persoonlijk, raadpleeg je huisarts voor advies.

Emotionele issues

De pil bezorgt je behoorlijk wat stemmingswisselingen. De één heeft hier veel last van en de ander merkt niets. Je voelt je down zonder reden en jankt om elke film. Als jij last hebt van angsten en depressies kan de pil dit juist verminderen.

Minder buikkrampen

Het progesteron en oestrogeen in de anticonceptiepil zorgt voor een regelmatige en lichtere menstruatie. Doordat de menstruatie geleidelijk en gereguleerd is komt het minder pijnlijk aan. We kennen allemaal wel die verschrikkelijke eerste dag waarbij je bloedt als een gek en amper rechtop kunt staan van de buikpijn. De pil kan dit verhelpen.

Meer trek

Dat je dikker wordt van de pil is een fabeltje, maar je krijgt er wel meer trek van. De hormonen maken je erg hongerig. Zolang je niet toegeeft aan jouw cravings kom je niet aan, maar zodra je eet wanneer je er zin in hebt wordt je zwaarder. De pil zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Hierdoor word je ongeveer één kilo zwaarder, maar onthoud goed dat dit dus geen vet is.

Gevoelige borsten

Vooral in de eerste anderhalf jaar dat jij de pil slikt zijn de borsten extra gevoelig. Helaas is hier niets tegen te doen. Het dragen van een goed ondersteunende bh maakt de pijn dragelijker.

Gevoelig voor schimmelinfecties

Omdat de menstruatie niet natuurlijk is moet het lichaam hier even aan wennen en is de weerstand minder. Door de pil verandert er van alles in ons gestel, bijvoorbeeld het bloedpatroon. Hierdoor ben jij gevoeliger voor infecties. Om dit te voorkomen moet je dus wat extra aandacht besteden aan jouw persoonlijke hygiëne.

Gebruik jij de anticonceptiepil?

Bron: Seventeen.com, Thuisarts.nl, zorgnu.avrotros.nl, anti-conceptie.nl 

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.