Duurzamer leven in je dagelijks leven, hoe en waarom?

Het is belangrijk om duurzaam te gaan leven en steeds meer mensen gaan hier ook bewust mee om. Maar hoe kan je duurzamer leven en waarom zou je dit willen gaan doen? Deze vragen beantwoord ik in deze blog!

Waarom duurzaam leven?

Door duurzamer te gaan leven help je het milieu. De aarde is zoals je weet aan het opwarmen, waardoor het klimaat en de wereld verandert. Het maakt de wereld uit eindelijk stuk. Toch willen we de aarde zo goed mogelijk doorgeven aan de volgende generaties, aan onze kinderen, kleinkinderen etc, maar dit kan niet als we geen actie ondernemen. Je hebt hier niet alleen de aarde mee, maar ook jezelf. Door duurzamer te leven bespaar je geld en leef je gezonder, hier kom ik verder in deze blog nog op terug.

Wil je meer informatie over waarom we actie moeten ondernemen? Dan raad ik je aan om de documonteren David Attenborough: A life on our planet te bekijken.

Ecologische voetafdruk.

Een ecologische voetafdruk kan je berekenen door een aantal vragen online te beantwoorden. Er komt dan uit hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen op deze aarde zoals precies zoals jou zouden gaan leven. Ik heb deze test gedaan en als iedereen zou leven zoals ik doe dan zijn er 2.4 aardbollen nodig. Bij een gemiddelde nederlander is dit 3.3 aardbollen. Dit vind ik best wel schokkend en daarom heb ik er voor gekozen om bewuster en duurzamer te gaan leven. Dit ga ik doen aan de hand van de volgende tips.

Wil jij ook jouw ecologische voetafdruk weten? Klik dan hier voor de test.

De tips voor thuis:

Zet de verwarming een graadje lager.

Scheid plastic, papier en groenafval van ander afval.

Zorg dat apparaten en lichten uit staan als je ze niet gebruikt.

Haal alle opladers uit de stopcontacten als deze niet worden gebruikt. Als je de opladers erin laat is het zonde van de stroom. Lader worden ook snel warm wat brandgevaar oplevert.

Zorg voor schone lucht. Schone lucht is gezond en warmt sneller op waardoor je de verwarming een graadje lager kan zetten. Zet dus regelmatig een raampje open en schaf eventueel een paar luchtzuiverende planten aan zoals Aloe Vera of Ficus Bonsai.

Ga onder een dekentje liggen als je het koud hebt, zodat de verwarming niet zo snel aan moet.

Tips voor boodschappen/eten:

Koop producten met weinig of geen verpakkingsmateriaal.

Koop producten die zijn gemaakt van gerecycled materiaal.

Koop groente en fruit van het seizoen. Een doosje aardbeien in januari is lekker, maar heeft ook veel energie en daarmee CO2-uitstoot gekost. Door voor streekproducten van het seizoen te kiezen, zorg je voor een kleinere impact op het milieu.

Koop Fair trade producten. Producten kunnen een fair trade keurmerk krijgen, dit betekent dat de boeren die het produceren een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. Je draag hiermee dus bij aan betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden.

Eet minder vlees. Ik zeg niet dat je helemaal moet stoppen met vlees eten, dit ga ik namelijk ook niet doen, maar eet bijvoorbeeld 1 á 2 keer in de week vis of vegatarisch. Hier is niks mis mee en het is ook nog eens gezond.

Wat doe jij om duurzamer te leven?

No Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.