Hoe creëer je meer rust in je hoofd ondanks het drukke leven.

We hebben het allemaal steeds drukker en drukker. Naast werken en voor jezelf/familie zorgen moeten we ook nog sporten, reizen, sociale contacten onderhouden en overal van op de hoogte zijn. Het is dan ook niet gek dat ons hoofd helemaal vol zit met van alles, maar door alles op een rijtje te hebben in je hoofd zit je ook automatisch lekkerder in je vel, maar hoe doen we dit? Hoe zorgen we er voor dat ons hoofd niet zo vol zit?

Maak je hoofd leeg.

Neem de tijd en ga zitten met pen en papier, schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Denk aan de taken die je nog moet doen, je agendapunten die je niet mag vergeten, maar ook aan losse gedachtes waar je aan denkt. Maak je hoofd leeg en schrijf alles op.

Ideeën/gedachtes.

Zodra je ergens aan denkt of een idee hebt schrijf je dit ook meteen op, zo vergeet je niks en raakt je hoofd ook niet meer vol. Neem dus overal een pen en een notitieboekje mee of typ het in je notities op je telefoon.

Activiteiten.

Als je je hoofd helemaal leeg hebt gemaakt door alles op te schrijven, maar je nog steeds met een overstroomd hoofd rondloopt, ga dan een activiteit doen die je hoofd leeg maakt. Denk aan wandelen, yoga, sporten of andere activiteiten waarmee je je hoofd volledig leeg maakt.

To do list.

Bij het kopje ‘Maak je hoofd leeg’ heb je alles al opgeschreven. Sorteer dit in categoriën, denk hierbij aan dingen die je nog moet doen werk, dingen die je nog moet doen thuis, dingen die al afgerond zijn, overig etc. Als je dit gedaan heb noteer je alles wat nog gedaan moet worden op een to do list. Zo heb je een mooi overzicht.

Planning.

Aan de hand van je to do list maak je een planning, hou je ook aan die planning. Vele zijn geneigd om tijdens het werken hun social media te checken, doe dit niet. Ook zijn vele geneigd om als ze klaar zijn of pauze hebben nog even snel de mail the checken, doe dit ook niet. Plan taken in maar ook pauzes en momenten om je mail te checken. Stel ook doelen die je behaalt wil hebben en hoe je deze wilt behalen.

Uitstelgedrag.

Voorkom uitstel gedrag door de taak waar je het meest tegenop ziet of die je moeilijk vind bovenaan je planning zet zodat je er wel aan moet beginnen.

Afleiding.

Blok tijd in je agenda wanneer je ongestoord wilt gaan werken. Zet je telefoon, mail en andere apps uit. Doe de taken die je aandacht het meest nodig hebben in de ochtend, dan ben je nog fris en alert. Geef je brein rust door pauzes tussendoor te nemen en door taken af te wisselen.

Beloning.

Als je een taak van je planning hebt afgerond, gun jezelf dan een beloning. Bijvoorbeeld na elke taak die je hebt afgerond mag je 10 minuten op social media. Zorg wel dat je een wekker zet, want 10 minuten worden vaak een halfuur. De apps die je hierbij helpt is Plantie, ik gebruik deze app ook altijd. Je zet de timer aan en terwijl jij je werk doet, groeit er een plantje op je telefoon. Schakel je over na een andere app? Dan stop het plantje met groeien. Hoe langer jij geconcentreerd blijft werken, hoe meer het plantje kan groeien. Ook word je beloont met badges en met munten waardoor je weer andere planten kan kopen. Je kan ook je statistieken zien, hier zie je hoeveel minuten je aan een taak besteden hebt en hoeveel taken je af hebt. Een leuke manier om gefocust te blijven!

Klagen.

We klagen als we vinden dat iets beter kan of als iets anders moet. In plaats van te klagen, kan je ook een oplossing bedenken voor deze situatie. Is er geen mogelijkheid om de situatie op te lossen? Accepteer het dan zo verdwijnt de negativiteit en daarbij zeg nou eerlijk, dat geklaag kost je alleen maar energie en er veranderd niks aan. Het is nou niet zo dat ik nooit klaag, ik hou er ook van om af en toe lekker te klagen en dat mag ook. Als het maar niet te vaak is en je je focust op de positieve dingen.

Systeem.

Vind uit wat jij de fijnste manier vind om mee te werken. Gebruik jij liever een papiere agenda of een digitale agenda? En geldt dat hetzelfde voor je takenlijst? Zo heb ik een digitale agenda, maar zijn mijn to do lijstjes en planningen wel op papier.

Tips.

– Plan niet heel je dag vol, maar geef jezelf wat lucht door wat tijd open te laten voor andere dingen.
– Als je naar muziek luisterd, verhoog je ook meteen je productiviteit.
– Doe vooral wat voor jou het beste werkt!

Wil je nou elke keer als ik een blog upload een berichtje in je mailbox? Vul dan hier even je gegevens in en dan mailen we snel!

8 Comments

 • Reply Joyce - SomedayTodayNL 16 april 2020 at 10:43

  Oh die app lijkt me zo handig! Dat ga ik ook eens proberen.

 • Reply racheltjuh 16 april 2020 at 16:47

  hier gaat alles volgens planning en zo houden wij de rust in ons koppie 😀 in de weekenden ook een planning maar dan wat minder strak

 • Reply Marjolein - Made of Yellow 16 april 2020 at 19:13

  Wat een leuke app! Van me af schrijven helpt ook altijd goed tegen een vol hoofd.

 • Reply Rory 18 april 2020 at 19:39

  Allemaal hele duidelijke tips and tricks die ik natuurlijk eigenlijk ook al lang ken. Maar dan is het goed om er nog even op gewezen te worden. Want eigenlijk ga ik gewoon maar door en door. Ik heb wel een to do-lijst maar in deze Corona-tijd met thuisonderwijs geen tijd om erop te kijken. Tja, dat schiet dan niet zo op. Zo grappig om te horen dat mensen van alles en nog wat aanpakken en dat sommigen zich zelfs vervelen. Ik heb serieus nog nooit zo weinig tijd gehad…

 • Reply Sherry Masters 18 april 2020 at 20:49

  Super goede tips geef je me. Maak je hoofd leeg is zeker van toepassing op mij.

 • Reply Een productieve quarantaine ochtendroutine creëren. - 23 april 2020 at 10:07

  […] de hele dag. Plan ook pauzes in zodat en zorg ervoor dat je niet af word geleid door je telefoon! Klik hier voor meer tips voor je planning en start met je productieve […]

 • Reply Tips & tricks | Hoe pas je time management toe? 30 april 2020 at 10:07

  […] je werkzaamheden, activiteiten en klusjes te verzamelen en te noteren. Dit kan met behulp van een To Do List. Vervolgens structureer je de werkzaamheden die bij elkaar horen, denk aan een project. Vervolgens […]

 • Reply De apps op mijn telefoon die ik het meest gebruik. 5 mei 2020 at 10:02

  […] Het belangrijkste mapje. Als eerst FaceTime, een standaard app waarmee ik met andere Iphone gebruikers kan videobellen. Numero dos Instagram, de app waarmee je foto’s online kan gooien en lekker kan socializen met andere mensen, volg me ook even gelijk! Facebook, de app waarmee je berichten en foto’s online kan gooien en ook kan gaan socializen. Netflix, de app waarmee je films en series kan bekijken. Dan hebben we weer een app waarmee we films en series kunnen kijken namelijk Videoland, deze app word beheerder door de RTL progamma’s dus je kan ook al deze progamma’s bekijken. De standaard app Berichten, hiermee kan ik met andere SMSen. Dan hebben we de app Shazam, als je een liedje niet kent kan je Shazam aanzetten en die vertelt jou welk liedje het is. Vervolgens hebben we de app Messenger, dit is een app van Facebook waarin je al jou chatberichten kan lezen. Daar naast hebben we WordPress, dit is de app waarmee ik mijn site beheer. Dan hebben we Pathé Thuis, hierop staan films die net uit de bioscoop zijn die je kan gaan kijken tegen een lage prijs. Daar naast hebben we sinds kort mijn nieuwe favoriet Pinterest, dit is een app waarop je foto’s kan plaatsen of juist foto’s van andere kunt bekijken, je kan erop los pinnen en vind vaak nog leuke ideeën ook. Hier langs staat Bloglovin, hier kan je blogs van andere lezen en jou eigen blogs erop zetten. Last but not least de app Plantie, deze app leg ik uit in deze blog. […]

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.