Tips & tricks | Leren goed met geld om te gaan.

Veel van ons vinden het moeilijk om goed met geld om te gaan. Zo zijn 3 miljoen huishoudens in Nederland financieel kwetsbaar, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat we beter met geld omgaan? Ik geef jullie een aantal tips & tricks voor het leren goed om te gaan met je geld.

Inkomen en uitgaven.

Maak een lijstje met je inkomen en uitgaven. Mijn tip hierbij is: hang het lijstje ergens op waar jij het vaak kan bekijken, zodat je hiermee geconfronteert word. Zo word je hier meer bewust van en kan je het lijstje bijna dromen.

Contant of pin?

Mijn voorkeur gaat helaas uit naar pinnen aangezien dat het makkelijkst is. Toch raad ik je aan om contant te betalen, zo zie je het geld je portemonnee verlaten en word je enigszins bewuster van het geld dat je uitgeeft. Je kan dan betaalpijn ervaren, hierdoor vind je het lastiger om geld uit te geven en doe je dit dus ook minder. Je ervaart betaalpijn eerder bij contant geld dan bij een digitale betaalmethode.

Maandbudget of weekbudget?

Ik raad je aan om een weekbudget te beheren in plaats van een maandbudget. Dit omdat een weekbudget overzichtelijker is en je weet beter hoeveel geld je kan uitgeven. Ook is het verstandiger om je week te beginnen op maandag en niet op vrijdag. Begin je namelijk je week op vrijdag, wat veel studenten doen, dan heb je de neiging om alles uit te geven in het weekend. Begin je je week op maandag, dan ben je geneigt het rustiger aan te doen zodat je in het weekend nog genoeg hebt.

Bankrekening.

Controleer regelmatig je bankrekening, dit klinkt misschien heel logisch toch doen vele het niet. Kijk af en toe even hoe je er voor staat en of je misschien wat rustiger aan moet doen. Plan anders elke week een dag in waar je even gaat kijken hoe je er financieel voor staat.

Save money and money will save you.

Jouw geluk.

Stel regelmatig jezelf deze vraag: ‘Geef ik wel geld uit aan dingen die bijdragen aan mijn eigen geluk?’ Ga naar je betaaloverzicht van je bankrekening en kijk of er dingen zijn waar jij je geld aan uitgeeft, maar waar je niet gelukkig van word. Als dit het geval is, begin dan met het schrappen van deze uitgaven. Herhaal dit regelmatig, maar wees wel realistisch. Je zult gewoon je huur, zorgverzekeringen etc. moeten betalen, helaas.

Sparen.

Mijn tip is maak spaarpotjes! Zo kan je spaarpotjes maken voor je doelen, voor je buffer en evt andere dingen. Je spaart het makkelijkst met deze spaarpotjes. Voorbeeld: je wilt over een jaar een auto kopen. Bereken dan hoeveel je eraan uit wilt geven en stel dit in bij je spaarpot, stel ook in wanneer je het geld wilt hebben en het spaarpotje geeft aan hoeveel jij per maand moet sparen. Buiten je doelen heb je ook een buffer nodig, zo voorkom je dat je in de geldproblemen komt als je onvoorziene kosten krijgt. Het Nibud geeft aan dat als je alleenstaande bent je minimaal €3255,- achter de hand moet houden. Voor een stel/echtpaar is dit minimaal €4140,- en voor een gezin met 2 kinderen is dit minimaal €5130,-

Goede administratie.

Ik heb mijn administratie in een grote map. Dit raad ik jou ook aan. Koop een map en tabbladen en order hier je administratie, zo heb je alles op één plek bij elkaar. Hier heb ik een lijstje met documenten die je altijd moet bewaren en in de map kunt stoppen:
– Alle lopende contracten.
– Je belastingpapieren. Let op! Hiervoor geldt een bewaartermijn van 5 jaar. Dit komt doordat de belastingsdienst tot 5 jaar terug belasting kan navorderen.
– Garantiebewijzen.
– Lopende verzekeringen.
– Alle jaaroverzichten.

Apps & meer.

De apps die jou kunnen helpen met het beheren van je rekeningen en je geld zijn: de bankieren app natuurlijk, hier kan je kijken waar je geld naartoe gaat en hoeveel je op je rekeningen staan. Een andere app die heel handig is, is Grip van ABN AMRO. Ik zelf zit bij Rabobank, toch maak ik gebruik van deze app. Je kan er je bankieren app aan koppelen en zo krijg je een fijn overzicht waar je geld naartoe gaat, een overzicht van je inkomsten en uitgaven en of je een te kort hebt. Er bestaat ook een fijne podcast waar ze praten over hoe jij goed met je geld kunt leren omgaan, klik hier voor de podcast. Hier is nog een leuke test waarin je kan testen welk geldtype jij bent, klik hier voor de test. Ik ben een toekomstplanner, en jij?

Heb jij nog tips om goed met je geld om te gaan?

Wil je nou elke keer als ik een blog upload een berichtje in je mailbox? Vul dan hier even je gegevens in en dan mailen we snel!

1 Comment

  • Reply martjebeukering 15 mei 2020 at 15:08

    Leuke blog! 🙂

  • Geef een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.