Tips & tricks | Zonder schuldgevoel nee zeggen.

Veel mensen hebben moeite met nee zeggen, niet omdat het een moeilijk woord is, maar omdat ze achteraf vaak een schuldgevoel krijgen. Toch kan nee zeggen je een hoop stress en ellende besparen.

Onthoud: je hebt het recht om nee te zeggen.

Ook als je niks in je agenda hebt staan of je niet in de mood bent. Je mag altijd nee zeggen! Vele van ons voelen zich aangedrongen als er niks in de agenda staat om dan ja te zeggen op iets. Dit is niet zo, je mag altijd nee zeggen.

Je zegt nee tegen de vraag, niet tegen de persoon zelf.

Sommige van ons hebben vaak het idee dat als ze nee zeggen tegen de persoon, dat de persoon waartegen je nee zegt, anders naar je gaat kijken. Dit is natuurlijk niet zo. Ook is het niet dat als je nee zegt, dat de persoon dit als iets persoonlijks gaat zien. Je zegt nee tegen de vraag, niet tegen de persoon zelf.

Kijk of de vraag past bij jou doelstelling en/of planning.

Als de vraag hier niet bij past, dan is het vaak makkelijker voor jezelf om nee te zeggen, omdat je voor jezelf een duidelijke reden hebt. Ook zou het jou niet verder helpen met je doel, of je kan hierdoor niet verder met je planning. Goede reden om nee te zeggen dus!

Denkpauze.

Als je niet goed weet hoe je op de vraag moet reageren, vraag dan om een denkpauze. Zo heb je tijd genoeg om te bedenken hoe je op de gestelde vraag gaat reageren.

Wees duidelijk.

Draai er niet met een heel verhaal om heen, een simpele nee is voldoende. Vind je dit iets te bot? Zeg dan dat je andere prioriteiten hebt of dat het niet past in je planning. Ga niet een heel verhaal verzinnen. Wees duidelijk en hou het simpel.

Saying yes to happiness means learning to say no to things and people that stress you out.

Wees respectvol.

Als je netjes bent, kan je alles zeggen. Oke niet alles, maar veel. Als je netjes iemand afwijst, zal diegene zich niet rot voelen en het vaak gewoon snappen.

Je bent niemand een verklaring schuldig.

Je hoeft geen verklaring te geven aan een ander, een simpele nee is prima. Vaak geven mensen een verklaring zodat ze goedkeuring kunnen krijgen van andere. Zoals mijn moeder altijd zegt ‘Je bent niemand een verantwoording schuldig.’

Er is geen reden om je schuldig te voelen.

Schuldgevoel is totaal overbodig, maar toch heb je het. Je kan er vanaf komen om een lijstje te maken waarom het goed is dat je nee hebt gezegd. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen aan jezelf: Wat kan je allemaal met de tijd doen die je nu overhoudt? Wat zijn de voordelen van het feit dat ik nee heb gezegd?

Van ja toch nee maken.

Meningen veranderen, planningen veranderen en doelen veranderen. Heb je te snel ja gezegd of ben je van gedachte veranderd? Je kan altijd nog nee zeggen.Wacht hier niet te lang mee en vertel de ander waarom het toch niet gaat. Hij/zij kan een andere oplossing zoeken en jij hebt weer meer tijd.

Oefen met nee zeggen.

Oefen baart kunst. Oefen met nee zeggen door bijvoorbeeld elke derde vraag die je krijgt nee tegen te zeggen. Oefen hardop in de spiegel, het klinkt misschien raar maar het helpt wel. Just give it a try!

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen?

Wil je nou elke keer als ik een blog upload een berichtje in je mailbox? Vul dan hier even je gegevens in en dan mailen we snel!

No Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.